کم ارتفاعترین خودروهای جهان را میتوان در چند روش مختلف طبقهبندی کرد. البته منظور ما از ارتفاع، فاصلهی سقف تا سطح در خودرو است که برخلاف گذشته در چند سال اخیر، خودروها ارتفاع بیشتر را انتخاب میکنند. خودروهای معرفی شده در این فهرست، بهقدری ارتفاع کمی دارند که بهراحتی از موانع ورودی و خروجی پارکینگ یا جایگاه پرداخت عوارض، بدون ایجاد مشکل عبور میکنند.
۱۵- رنو اسپرت اسپایدر
محصول سال ۱۹۹۶
ارتفاع سقف تا زمین: ۱.۲۵ متر
مدل رنو اسپایدر با هدف ساخت یک مدل مسابقهای برای شرکت در سری اختصاصی رنو و مدل جادهای توسط دپارتمان رنو اسپرت تولید شد. اولین محصول رنو اسپرت با ۹۳۰ کیلوگرم وزن و ۱۲۵۰ میلیمتر ارتفاع، از پیشرانهی ۴ سیلندر ۲ لیتری با قدرت ۱۵۰ اسب بخار و نهایت سرعت ۲۱۵ کیلومتر بر ساعت استفاده میکرد.
۱۴- مکلارن F1 GTR
محصول سال ۱۹۹۷
ارتفاع سقف تا زمین: ۱.۲۰ متر
نسخهی با طول بیشتر (Long Tail) مدل مسابقهای مکلارن F1 GTR رقیب اصلی پورشه 911 GT1، مرسدس بنز CLK GTR و نیسان R390 GT1 در مسابقات قهرمانی GT فدراسیون جهانی اتومبیلرانی (FIA) بود. فقط سه دستگاه نسخهی جادهای از این مدل افسانهای با پیشرانهی ۱۲ سیلندر V شکل ۶.۱ لیتری تنفس طبیعی ساخت بیامو عرضه شد. گوردون موری مسئول اصلی طراحی مکلارن F1 GTR است.
۱۳- مرسدسبنز CLK GTR
محصول سال ۱۹۹۷
ارتفاع سقف تا زمین: ۱.۱۶ متر
در برابر مکلارن F1 GTR محصول پرقدرت و زیبای مرسدس بنز با پیشرانهی ۱۲ سیلندر V شکل ۷.۳ لیتری AMG قرار داشت. تیم مهندسی مرسدس بنز تنها ۲۶ دستگاه نسخهی جادهای از CLK GTR در دو مدل کوپه و رودستر با ارتفاع ۱.۱۶ متر و قدرتی حدود ۶۰۰ اسب بخار تولید کرد. مدل پرطرفدار پاگانی زوندا از نسخهی بهروز شدهی پیشرانهی تنفس طبیعی CLK GTR استفاده میکرد که قدرت نهایی آن به ۸۰۰ اسب بخار نیز میرسید.
۱۲- بیامو M1
محصول سال ۱۹۷۸
ارتفاع سقف تا زمین: ۱.۱۴ متر
اولین خودروی موتورمیانی تولید انبوه بیامو، مدل افسانهای M1 بود که در ۴۵۶ دستگاه عرضه شد. M1 از قلم جورجتو جیوجیارو و مخالفت بین مدیران ارشد بیامو و لامبورگینی در ساخت یک خودروی مشترک خلق شد. بیامو از پیشرانهی ۶ سیلندر خطی ۳.۵ لیتری با قدرت ۲۷۷ اسب بخار استفاده میکرد و فقط ۱۳۰۰ کیلوگرم وزن و ۱۱۴۰ میلیمتر یا ۱۱۴ سانتیمتر ارتفاع داشت. دومین محصول تولید انبوه بیامو که از طرح موتور میانی استفاده کرد، هیبرید i8 بود.
۱۱- نیسان R390 GT1
محصول سال ۱۹۹۷
ارتفاع سقف تا زمین: ۱.۱۴ متر
مهندسان نیسان تنها یک دستگاه نسخهی مجاز تردد جادهای از سوپراسپرت مسابقهای R390 GT1 تولید کردهاند که البته هیچوقت به شخص حقوقی یا حقیقی فروخته نشده است. این مدل خاص از پیشرانهی ۸ سیلندر V شکل ۳.۵ لیتری توئینتوربوشارژ نیسان VRH35L با قدرت ۵۶۰ اسب بخار استفاده میکند. تک نمونهی نیسان R390 GT1 در موزهی این شرکت واقع در ژاپن نگهداری میشود.
۱۰- پورشه 911GT1
محصول سال ۱۹۹۷
ارتفاع سقف تا زمین: ۱.۱۴ متر
همانند دیگر شرکتهایی که در مسابقات GT دهه ۱۹۹۰ شرکت داشتند همچون مرسدسبنز، مکلارن و نیسان؛ پورشه نیز از سوپراسپرت مسابقهای خود نسخهی مجاز تردد جادهای تولید کرد. ۲۵ دستگاه پورشه 911 GT1 جادهای با کد Straßenversion و پیشرانهی ۶ سیلندر خطی ۳.۲ لیتری توئین توربوشارژ با قدرت ۵۴۴ اسب بخار تولید شد. پورشه 911 GT1 توسط قلم نوربرت سینگر طراح اهل چک اسلواکی، خلق شد.
۹- استون مارتین بولداگ
محصول سال ۱۹۸۰
ارتفاع سقف تا زمین: ۱.۰۹ متر
ویلیام تونز، طراح انگلیسی مدل پروتوتایپ بولداگ (Bulldog) را برای مقامات استون مارتین طراحی کرد. در ابتدا قرار براین بود که بولداگ جهت رقابت با سریعترین خودروهای آن دوران دنیا و نمایش تواناییهای تیم مهندسی استون مارتین در حداکثر ۲۵ دستگاه تولید شود.
با تغییر مدیرعامل این شرکت بریتانیایی، این پروژه بهدلیل هزینههای بالا و نداشتن توجیه اقتصادی کنار گذاشته شد تا فقط یک دستگاه استون مارتین بولداگ با پیشرانهی ۸ سیلندر V شکل ۵.۷ لیتری توربوشارژ، قدرت ۶۰۰ اسب بخار، نهایت سرعت ۳۸۱ کیلومتر بر ساعت و ارتفاع ۱۰۹۲ میلیمتر ساخته شود.
۸- لامبورگینی میورا
محصول سال ۱۹۶۶
ارتفاع سقف تا زمین: ۱.۰۵ متر
مدل فوقالعاده زیبا و بهیاد ماندنی لامبورگینی میورا (Miura)؛ اولین سوپراسپرت صنعت خودروسازی، یکی از کم ارتفاع ترین خودروهای جهان است. مارسلو گاندینی از استودیوی طراحی برتونه پیشرانهی ۱۲ سیلندر V شکل لامبورگینی را بهصورت عرضی در بدنهی جذاب میورا با ۱۲۹۲ کیلوگرم وزن و ۱۰۵۰ میلیمتر ارتفاع قرار داد. تا سال ۱۹۷۳ میورا در ۷۶۴ دستگاه نسخهی مختلف مانند SV، Jota، SV/J و رودستر تولید شد.
۷- فورد GT40
محصول سال ۱۹۶۴
ارتفاع سقف تا زمین: ۱.۰۱ متر
مدل مسابقهای فورد GT40 علاوه بر خودرویی که فراری را شکست داد به ارتفاع کم نیز مشهور است. در واقع عدد 40 موجود در نام این مدل به ارتفاع ۴۰ اینچی آن، برابر ۱.۰۲۹ میلیمتر اشاره دارد. البته در کنار مدلهای مسابقهای فورد GT40 که با پیشرانهی ۸ سیلندر V شکل در مسابقات ۲۴ ساعته لمانز بهمدت چند سال پیاپی بیرقیب بودند، ۳۱ دستگاه نسخهی تردد جادهای از نسل اول این مدل افسانهای نیز تولید شده است.
۶- آلفارومئو 33 استراداله
محصول سال ۱۹۶۷
ارتفاع سقف تا زمین: ۹۹ سانتیمتر
مدل اسپرت و موتورمیانی آلفارومئو استراداله یکی از زیباترین خودروهای جهان است که فقط ۱۸ دستگاه از آن با پیشرانهی ۸ سیلندر V شکل و قدرت ۲۳۰ اسب بخار تولید شده است. واژهی استراداله (Stradale) در زبان ایتالیایی بهمعنی «خودروی جادهای» است و معمولاً در کنار مدلهای جادهای که براساس مدل مسابقهای ساخته شدهاند، قرار میگیرد. 33 استرداله نیز از این قاعده مستثنا نیست و درواقع نسخهی جادهای مدل مسابقهای تیپو 33 است. آلفارومئو استراداله با وزن ۷۰۰ کیلوگرم و ارتفاع ۹۹ سانتیمتر، توسط فرانکو اسکاگلیونی طراحی شد. این مدل زیبا، در حال حاضر یکی از گرانترین خودروهای کلکسیونی دنیا است.
۵- پورشه 550 اسپایدر
محصول سال ۱۹۵۳
ارتفاع سقف تا زمین: ۹۸ سانتیمتر
مدل اسپرت و مسابقهای پورشه 550 با طراحی جذاب و ساده از پیشرانهی ۴ سیلندر ۱.۵ لیتری با قدرت ۱۱۰ اسب بخار استفاده میکرد. تمام ۹۰ دستگاه تولیدی پورشه 550 تنها ۵۵۰ کیلوگرم وزن و ۹۸ سانتیمتر ارتفاع داشتند. پورشه 550 خودرویی بود که جیمز دین، هنرپیشهی مشهور و پرطرفدار آمریکایی پشت فرمان آن تصادف کرد و در سن ۲۴ سالگی درگذشت.
۴- پورشه 917K
محصول سال ۱۹۷۰
ارتفاع سقف تا زمین: ۹۴ سانتیمتر
مدل 917K بر اساس نسخه مسابقهای سال ۱۹۶۹ پورشه 917 در تعداد ۱۲ دستگاه ساخته شد تا آیرودینامیک بهبود پیدا کند. پورشه 917K از پیشرانهی ۱۲ سیلندر V شکل ۴.۹ لیتری با قدرت ۶۳۰ اسب بخار استفاده میکند اما بهتازگی در برخی از کشورها، مجوز تردد جادهای به آن داده شده است.
۳- فراری 512S مادولو
محصول سال ۱۹۷۰
ارتفاع سقف تا زمین: ۹۳ سانتیمتر
مدل مفهومی 512S Modulo توسط پائولو مارتین از استودیوی طراحی پینینفارینا طراحی و در نمایشگاه خودروی ژنو ۱۹۷۰ به نمایش گذاشته شد. این مدل با طرحی متفاوت از پیشرانهی ۱۲ سیلندر V شکل با قدرت ۵۵۰ اسب بخار استفاده میکرد تا با نهایت سرعت ۳۵۰ کیلومتر بر ساعت، در زمان ۳.۱ ثانیه به سرعت ۱۰۰ کیلومتر بر ساعت برسد. فراری 512S Modulo با ارتفاع بسیار پایین ۹۳ سانتیمتر و وزن ۹۰۰ کیلوگرم، از معدود خودروهای دنیا است که در آن مشابه جتهای جنگنده باز و بسته میشود.
۲- لانچیا استراتوس زیرو
محصول سال ۱۹۷۰
ارتفاع سقف تا زمین: ۸۴ سانتیمتر
مدل مفهومی و جذاب استراتوس زیرو (Zero یا 0) نسخهی اولیهی مدل تولیدی و رالی استراتوس (Stratos) بود. استراتوس زیرو حاصل قلم مارسلو گاندینی از استودیوی طراحی برتونه بود که از پیشرانهی ۴ سیلندر V شکل ۱.۶ لیتری استفاده میکرد. مدل تولیدی استراتوس با ارتفاع بیشتر (۱۱۱۰ میلیمتر) همراه بود که همین مورد استراتوس زیروی ۸۴ سانتیمتری را منحصربه فرد میکند.
۱- فلت موبیل
محصول سال ۲۰۰۸
ارتفاع سقف تا زمین: ۴۸ سانتیمتر
یک مهندس بریتانیایی در کارگاه کوچک خود، مدل سفارشی متفاوتی تولید کرد. فلت موبیل (Flatmobile) که بدون شک عجیبترین خودروی این فهرست عنوان میگیرد، بر اساس هیلمن ایمپ مدل ۱۹۶۳، محصول خودروساز انگلیسی روتس (Roots) ساخته شده است. فلت موبیل در کنار موتور جت از پیشرانه ۴ سیلندر ۸۷۵ سیسی نیز استفاده میکرد و البته مجوز تردد جادهای هم دارد. این مدل عجیب با ارتفاع فقط ۴۸ سانتیمتر، در سال ۲۰۰۸ در قالب کمارتفاعترین خودروی دنیا به کتاب رکوردهای جهانی گینس راه پیدا کرد.