اپل در نظر دارد از سال ۲۰۲۰ استفاده از تراشههای اختصاصی خود را در رایانههای مک در دستور کار قرار دهد و به این ترتیب دیگر از پردازندههای اینتل استفاده نکند. بلومبرگ با انتشار گزارشی برگرفته از اطلاعات منابع نزدیک، این موضوع را مطرح کرده است.
پردازندهی جدید اپل با کد نام Kalamata شناخته میشود و هنوز در مراحل اولیهی طراحی قرار دارد. این پروژه بخشی از استراتژی یکپارچه و بزرگ اپل برای استفاده از تراشههای اختصاصی در تمام محصولات خود شامل مک، آیپد و آیفون محسوب میشود تا عملکرد پیوسته و روانی در کنار یکدیگر داشته باشند. منابع نزدیک که نام آنها فاش نشده است، اعلام کردهاند که استفاده از تراشههای اختصاصی یک انتقال چندمرحلهای است که در اپل به اجرا گذاشته خواهد شد.
استفاده از تراشههای اختصاصی در مک اپل میتواند ضربهی بزرگی برای اینتل باشد. تحلیلگران بلومبرگ پیشبینی کردهاند که تولید تراشههای مورد نیاز اپل توسط اینتل نزدیک به ۵ درصد از درآمد این کمپانی تولیدکنندهی پردازنده را تشکیل میدهد. در ساعات گذشته و پس از انتشار این خبر توسط بلومبرگ، ارزش سهام اینتل بیش از ۹ درصد کاهش پیدا کرد، حال آنکه پس از بازیابی در ساعات اخیر، هنوز ارزش سهام این کمپانی به میزان پیش از انتشار خبر نرسیده است.
البته هنوز نمیتوان بهقطع در این خصوص اظهار نظر کرد. کوپرتینونشینها در این خصوص اظهار نظر روشنی نکردهاند. تغییر در پردازندههای مورد استفاده برای مک اپل را میتوان آزادی بیشتر برای این کمپانی خواند. در حال حاضر تراشههای مورد استفاده در آیفون، آیپد، اپل تیوی و اپل واچ مبتنی بر معماری ARM هستند. استفاده از تراشهی اختصاصی در رایانههای مک این امکان را در اختیار اپل قرار میدهد تا مستقل از زمان بهروزرسانی تراشههای اینتل، اقدام به تولید محصول کند و بازههای زمانی خود را برای عرضهی مکهایش آزادانه انتخاب کند.
اپل در تلاش است تا هماهنگی بیشتری بین سختافزار و نرمافزار خود ایجاد کند و یقینا استفاده از تراشههای اختصاصی میتواند این موضوع را تسریع کند. استفاده از تراشهی اختصاصی همچنین میتواند فرایند ترکیب کردن قابلیتها و یکپارچه شدن iOS و macOS را سرعت ببخشد. استفاده از تراشهی اختصاصی همچنین میتواند به اپل کمک کند تا قابلیتهای اختصاصی را سریعتر از پیش در محصولات و مخصوصا رایانههای مک ارائه کند.
هرچند به نظر میرسد مهاجرت به رایانههای مبتنی بر تراشهی اختصاصی اپل از سال ۲۰۲۰ آغاز خواهد شد؛ اما باید در نظر داشت که تغییرات در نرمافزار و پلتفرم مورد استفاده بسیار پیشتر آغاز شده و اپل از چند سال پیش ترکیب ویژگیهای مختلف سیستمعامل iOS و macOS را آغاز کرده است.
بهعنوان بخشی از سیاست بزرگ اپل برای یکپارچه کردن پلتفرم خود، اپل در حال کار روی پلتفرم نرمافزاری جدیدی است که با نام Marzipan شناخته میشود. انتظار میرود این پلتفرم جدید نرمافزاری اوایل سال جاری میلادی در اختیار کاربران قرار گیرد. با استفاده از این پلتفرم، کاربران مکها قادر خواهند بود اپلیکیشنهای توسعهیافته برای آیپد و آیفون را روی مکهای خود اجرا کنند.
تولید تراشه برای اپل بخش کوچکی از درآمد اینتل را به خود اختصاص میدهد؛ اما نگرانی بزرگ اینتل را باید در پیروی سایر تولیدکنندگان از چنین روشی عنوان کرد. برای مثال میتوان به تلاشهای اخیر کوالکام و مایکروسافت اشاره کرد که سعی دارد با مشارکت سایر تولیدکنندگان، رایانههای مبتنی بر پردازندههای ARM را راهی بازار کنند که از سیستمعامل ویندوز بهره میبرند. مایکروسافت نیز با پشتیبانی این سیاست، نسخهای از ویندوز ۱۰ را توسعه داده است که میتوان در رایانههای مبتنی بر پردازندهی ARM مورد استفاده قرار داد.