اپل برای تولید صفحه نمایش اختصاصی خود به فناوری جدیدی چشم دوخته است که روشنایی، دقت تولید رنگ و طول عمر بالایی دارد؛ فناوریای که میکرو الایدی (microLED) نامیده می شود.
میکرو الایدی چیست؟
در حال حاضر صنعت تلفنهای همراه در قبضه نمایشگرهای السیدی ست که نور پسزمینه خود را از طریق الایدی فراهم میکنند. نور تولید شده از لایههایی پولاریزه، کریستال مایع، فیلتر رنگ و غیره عبور میکند که به آن رنگ میدهد و پیکسلهای تصویر را میسازد.
اما برخلاف السیدی، فناوری دیگر یعنی اولد نیازی به نور پسزمینه ندارد. نمایشگرهای اولد از تعداد زیاد الایدی کوچک (سه یا چهار عدد به ازای هر پیکسل) تشکیل شده که با انتشار نور از خود تصویر را میسازد. به همین دلیل نمایشگرهای ساخته شده با این فناوری میتواند عمق رنگ و تضاد رنگ بیشتری تولید کرده و مصرف انرژی کمتری داشته باشند، چرا که بر خلاف السیدی ها که نیاز به نور پسزمینه یکنواخت دارند، در نمایشگرهای اولد هر پیکسل جداگانه به میزان مورد نیاز نور تولید میکند. برتریهای فناوری اولد موجب شده تا صنعت تلفنهای همراه به سمت استفاده از این نمایشگرها برود.
خب، حالا میکرو الایدی چیست؟ همانند اولد، پیکسلهای نمایشگرهای میکرو الایدی نیز از چند زیر پیکسل تشکیل شده اند که برای تولید رنگ مورد نظر از خود نور ساطع میکنند. بنابراین این فناوری نیز تمام مزایای اولد مانند عمق و تضاد رنگ را داراست. تفاوت اصلی این فناوری با اولد در مواد استفاده شده برای ساخت الایدی است. در میکرو الایدی به جای استفاده از مواد ارگانیک، از مواد غیر ارگانیک استفاده میشود. استفاده از گالیوم نیترید موجب میشود پنلهای میکرو الایدی در طول زمان دچار افت نور نشوند. به این ترتیب طول عمر نمایشگرها افزایش مییابد و در مجموع میتواند تا ۳۰ برابر نور بیشتر تولید کند. این فناوری مشکل سوختن پیکسلها که یکی از مشکلات عمده پنلهای اولد است را نیز ندارد.
مشکلات میکرو الایدی
خب، حالا مشکل چیست؟ چرا با وجود این همه مزیت از این نمایشگرها هماکنون در دستگاهها استفاده نمیشود؟ همانند دیگر فناوریهای پیشرو مسئله هزینه است. در حال حاضر ساخت این نمایشگرها دشوار و گرانقیمت است. در واقع فناوری میکرو الایدی چندان هم تازه نیست. اپل یک شرکت توسعهدهنده میکرو الایدی را در سال ۲۰۱۴ خرید و حالا بعد از ۴ سال تازه به فکر ساخت نمایشگر افتاده است. البته انتظار نداشته باشید در آیفون بعدی از این فناوری استفاده شده باشد، حتی در آیفون بعدی هم نه، حتی در بعدیها هم شاید نه!
اپل در حال حاضر در تلاش برای ساخت نمایشگر میکرو الایدی و استفاده از آن در نسلهای بعدی ساعت هوشمند خود است. نمایشگرهای ساعت کوچکتر هستند تعداد پیکسلهای کمتری دارند بنابراین ساخت آنها سادهتر است. مشکل فعلی ساخت نمایشگرهای میکرو الایدی این است که هریک از زیرپیکسلهای آن باید جداگانه ساخته شود، و برای ایکه تصور دقیقتری داشته باشید خوب است بدانید یک نمایشگر با رزولوشن ۱۰۸۰ پی دارای ۶.۳ میلیون زیرپیکسل است. ساخت نمایشگرهای میکرو الایدی در این مقیاس در حال حاضر امکانپذیر نیست.
اما اپل یک راهکار دیگر را هم پیگیری میکند. این شرکت تمام پنلهای نمایشگر نسخه اول آیفون ۱۰ را از طریق رقیب اصلی خود یعنی سامسونگ تامین نمود. اما قصد دارد برای نسخه ۲۰۱۸ آیفونهای الجی را نیز وارد بازی کرده و ساخت تعدادی از نمایشگرها را به این شرکت بسپرد. اپل همچنین از نمایشگرهای الجی و سامسونگ در رایانههای آیمک و مکبوک نیز استفاده میکند.
اپل ساخت نمایشگرهای میکرو الایدی را از ساعتهای هوشمند شروع خواهد نمود و زمانی که مطمئن شود این فناوری برای استفاده در سایر محصولات آماده شده، ظرفیت تولید خود را افزایش میدهد. به این ترتیب میتواند به مرور در ساخت نمایشگر از رقیبان خود مستقل شود. فقط برای اینکه بدانید، اول در سال ۲۰۱۸ بیش از ۲۷۰ میلیون نمایشگر سفارش داده که نیمی از آن اولد است.
جمعبندی
اپل در این بازی تنها نیست. سامسونگ به تازگی از تلویزیون جدید خود با نام دیوار (The Wall) رونمایی کرده است. این تلویزیون یک پنل ۱۴۶ اینچی با فناوری میکرو الایدی دارد که در سال ۲۰۱۸ به صورت محدود آماده فروش خواهد بود. هدف سامسونگ از فروش این تلویزیون تنها نمایش فناوریست، اما این موضوع به خوبی سمت و سوی صنعت ساخت نمایشگر را نشان میدهد. بر اساس تحلیلهای صورت گرفته، پیشبینی میشود نمایشگرهای مبتنی بر میکرو الایدی ۴ الی ۵ سال دیگر به قیمتی برسند که بر روی دستگاههای مختلف قابل استفاده باشند.
اما برای اپل این مسیر خوبی است. استفاده از این نمایشگرهای بر روی ابزارهای پوشیدنی گام خوبی برای سنجش بازار و فناوری است. ممکن است در نسل بعدی ساعت اول شاهد نمایشگر میکرو الایدی باشیم و ۲-۳ سال بعد هم آیفونهای مجهز به این فناوری را ببینیم.